Izbira strešnih kritin

stresnik-polakIzbira prave strešne kritine, tako za novogradnje kot tudi za obnavljanje starejših objektov je lahko zahtevna naloga. Ponudba več vrst kritin iz različnih materialov je velika, predvsem pa se je treba zavedati, da vsaka kritina ne paše ne vsako streho. Tip strešne kritine je predvsem odvisen od naklona, od vremenskih razmer in seveda od izgleda in kako se kritina prilagodi okolju.

Opečna kritina je najpogosteje uporabljena kritina v Sloveniji, to pa je seveda zaradi vrsto prednosti. Material za opečne kritine je glina, ki pa jo lahko dopolnimo z različnimi glazurami za večjo odpornost. Glineno kritino se največkrat uporablja za strehe z naklonom več kot 30 stopinj. Najbolj znana med glinenimi kritinami sta bobrovec in korec, prvi je bolj uporabljen pri strmih strehah, drugi pa je lahko uporabljen tudi na bolj položnih, zato je tudi bolj razširjen na Primorskem.

Betonski strešniki so narejeni iz kakovostnega betona, za katerega proizvajalci pravijo da se s staranjem njegova kakovost in trdnost povečujeta. Zaradi načina izdelave betonskih strešnikov imajo ti majhno vodo vpojnost, kar zmanjšuje možnost poškodb zaradi vlage ali zmrzali. Betonski strešniki imajo zaradi navedenih lastnosti dolgo življenjsko dobo, primerni pa so za vse vrste naklonov.

Kritine iz kovin, kot so aluminijaste kritine, bakrene, cinkove itd. so zelo odporne na vremenske razmere, zato je za njih značilna dolga življenjska doba. Prednost kovinskih kritin je da ne absorbirajo vlage, za kar je potrebno narediti prezračevalni kanal, da se kritina ne segreje in zmanjša eno od njihovih slabosti, to je hrup ob padavinah. Zaradi svoje lahkosti so primerni za vse vrste naklonov, tudi za manjše naklone.

Ne glede na to katero vrsto kritine boste izbrali, vam priporočamo da temeljito premislite kakšne so prednosti in slabosti kritin in kako se bodo podale na vaš objekt.

This entry was posted in Vse za dom and tagged , , . Bookmark the permalink.