Bolečine v hrbtenici – ni vse odvisno od vzmetnice!

vzmetnice11Za bolečine v hrbtenici marsikdo krivi spanec oziroma slabo kakovost vzmetnice, vendar dejstva kažejo, da ležišče (pa čeprav na njem preživimo osem ur na dan), še zdaleč ne igra tako velike vloge kot mislimo. Kriviti slabo kakovost vzmetnice je pač najbolj enostavno – in je v veliki meri izgovor, zaradi katerega nam ni treba priznati, da smo glede skrbi za hrbtenico pač leni.
Če imate bolečine v hrbtenici, lahko zanje krivite kakovost vzmetnice le, če je ta res dotrajana in telesu med spanjem ne nudi več opore. V tem primeru jo vrzite proč in kupite novo – in bolečin bo moralo biti konec!

Če doma nimate mehke, stare ali »poležane« vzmetnice, pa si raje zastavite druga vprašanja, na primer: Koliko ur na dan se gibate? Kako krepite hrbtne mišice? Koliko ur na dan sedite? Kako pazite na telesno držo? Koliko kilogramov imate preveč? Kako pogosto nosite čevlje z visoko peto? Koliko vaj za odpravljanje bolečin v hrbtenici poznate? Koliko kalcija zaužijete? To so seveda zgolj osnovna vprašanja, ki predvidevajo, da sicer nimate okvar ali bolezni hrbtenice, vendar pa so že ta dovolj, da hitro razčistite o tem, kaj je dejanski razlog za bolečine v hrbtenici. Niti najboljše in najdražje vzmetnice vam namreč ne bodo prav nič koristile, če ne boste sami kaj storili za svoje telo in svojo hrbtenico. Zato se torej nikar ne hudujte in ne pritožujte, temveč se lotite odpravljanja težave na aktiven način – in vaše ležišče tako ne bo več dežurni krivec, temveč mesto prijetnega počitka po telesni aktivnosti.

This entry was posted in Vse za dom. Bookmark the permalink.